A lányom meglepetése

Nálunk nem annyira divat a nagy ajándékozás. Sem én, sem pedig a férjem nem vagyunk azok a hatalmas ajándékokat vásárló fajták, inkább kisebb, de személyesebb vagy figyelmesebb ajándékokat szoktunk venni egymásnak, még akkor is, ha valamilyen ünnep vagy nagyobb alkalom közeleg. Nem vagyunk annak híve, hogy nagy értékű ajándékokat vásároljunk egymásnak. Leginkább úgy gondoljuk, hogy az ajándékot nem az értéke határoz meg, hanem a figyelmessége. Egy-egy elcsent pillanat, vagy tekintet valamilyen termékre vagy egy-egy elszólás meghatározza az ajándékot magát, és így biztosak is vagyunk benne mindig, hogy az öröm biztosított. Persze ehhez sokat kell együtt időt eltölteni, nézelődni és beszélgetni, ami valljuk meg őszintén manapság nem divat, de egy család életében kifejezetten jót tesz.

Ezek alapján a gyerekeink is hasonló módon szoktak ajándékot kapni, és ez azt gondolom nem is baj. Nálunk nem divat a hatalmas értékű telefon vagy tablet a karácsonyfa alatt, annál inkább divat azonban egy-egy kiegészítő, például egy apple watch 5 szíj, amit legutóbb a lányom kapott a szülinapi ajándék dobozába. Sokáig nézegette ugyanis, egy-egy elkapott pillanatban azt láttuk, hogy nagyon szeretné a szíjat, hiszen a színe, mintája különleges, és illik is hozzá is, több szettjéhez is és az órájához is, de hát van egy szíja, és még egy felesleges lenne.

Így most azonban már van neki kettő, amit váltogatni tud, sportoláshoz vagy a mindennapokhoz, és nagyon örült is neki, amikor vissza nézett rá a szíj a kis dobozból. Azt gondolom, hogy ezek az apró kis meglepetések azok, amik valóban örömet és felhőtlen boldogságot okoznak az ajándékozott számára, nem az érték, hanem a figyelmesség miatt, és mert ő például sosem vette volna meg vagy kérte volna, mert igazából nem érezte szükségét, így azonban ajándékként felhőtlenül és ilyenfajta gondolatok nélkül tudott neki örülni.